VIDARS SURDEIGSBRØD
1200 g sammalt spelt
300 g sammalt rug
250 g havregryn
1,5 l vann(37`C)
400 g surdeig
1 ts salt, 1,5 ss karve, 1,5 ss linfrø, 1,5 ss solsikkefrø og 1,5 ss sesamfrø
SURDEIG(3dagers)
1. døgn
25g speltmel blandes i en stor bolle med 0,5 dl vann(37`C). Blandingen skal være fuktig, men vannet må ikke dekke melet. Det hele settes til gjæring i et varmt rom(20`C). Bollen dekkes med en håndduk.
2. døgn
Blandingen friskes opp med 50 g mel og 1 dl vann(37`C)
Etter enda ett døgn lukter blandingen som melk. Det bygynner å komme opp noen bobler.
3. døgn
100 g sammalt spelt
2 dl vann(37`C)
Alle ingrediensene blandes og tilsettes surdeigen. Deigen skal nå være tykkere enn forrige dag. Det hele settes igjen til gjæring i 24 timer tildekket og med 20`C romstemperatur.
Du kan bruke surdeigen den 4. dagen. Bak hele surdeigen inn i en deig. La den heve og ta av en bit til senere bruk. Den kan oppbevares i kjøleskapet i inntil 14 dager. Surdeigen må ligge en time i romstemperatur før du begynner å bake.
BAKING :
Bland alle ingrediensene godt i en stor bolle.Deigen dekkes til og settes til heving i romstemperatur i 3-4 timer. Deigen fordeles til 3 brødformer. Formene settes inn i en varm ovn etter 5 minutter. Steketiden er 45 minutter ved 220`C.