VIDARS SURDEIGSBRØD

Ingredienser
  • 1200 g sammalt spelt
  • 300 g sammalt rug
  • 250 g havregryn
  • 1,5 l vann(37`C)
  • 400 g surdeig
  • 1 ts salt, 1,5 ss karve, 1,5 ss linfrø,
  • 1,5 ss solsikkefrø og 1,5 ss sesamfrø

SURDEIG(3dagers)

1. døgn

25g speltmel blandes i en stor bolle med 0,5 dl vann(37`C).
Blandingen skal være fuktig, men vannet må ikke dekke melet.
Det hele settes til gjæring i et varmt rom(20`C).
Bollen dekkes med en håndduk. 

2. døgn 

Blandingen friskes opp med 50 g mel og 1 dl vann(37`C) 

Etter enda ett døgn lukter blandingen som melk.
Det bygynner å komme opp noen bobler. 

  
logo
3. døgn 

100 g sammalt spelt 

2 dl vann(37`C) 

Alle ingrediensene blandes og tilsettes surdeigen.
Deigen skal nå være tykkere enn forrige dag.
Det hele settes igjen til gjæring i 24 timer tildekket
og med 20`C romstemperatur. 

4. Døgn

Du kan bruke surdeigen den 4. dagen.
Bak hele surdeigen inn i en deig.
La den heve og ta av en bit til senere bruk.
Den kan oppbevares i kjøleskapet i inntil 14 dager.
Surdeigen må ligge en time i romstemperatur
før du begynner å bake. 

BAKING

Bland alle ingrediensene godt i en stor bolle. Deigen dekkes til og settes til heving i romstemperatur i 3-4 timer. Deigen fordeles til 3 brødformer. Formene settes inn i en varm ovn etter 5 minutter. Steketiden er 45 minutter ved 220`C.