| |
Ingredienser
- 1200 g sammalt spelt
- 300 g sammalt rug
- 250 g havregryn
- 1,5 l vann(37`C)
- 400 g surdeig
- 1 ts salt, 1,5 ss karve, 1,5 ss linfrø,
- 1,5 ss solsikkefrø og 1,5 ss sesamfrø
SURDEIG(3dagers)
1. døgn
25g speltmel blandes i en stor bolle med 0,5 dl vann(37`C).
Blandingen skal være fuktig, men vannet må ikke dekke melet.
Det hele settes til gjæring i et varmt rom(20`C).
Bollen dekkes med en håndduk.
2. døgn
Blandingen friskes opp med 50 g mel og 1 dl vann(37`C)
Etter enda ett døgn lukter blandingen som melk.
Det bygynner å komme opp noen bobler.
3. døgn
100 g sammalt spelt
2 dl vann(37`C)
Alle ingrediensene blandes og tilsettes surdeigen.
Deigen skal nå være tykkere enn forrige dag.
Det hele settes igjen til gjæring i 24 timer tildekket
og med 20`C romstemperatur.
4. Døgn
Du kan bruke surdeigen den 4. dagen.
Bak hele surdeigen inn i en deig.
La den heve og ta av en bit til senere bruk.
Den kan oppbevares i kjøleskapet i inntil 14 dager.
Surdeigen må ligge en time i romstemperatur
før du begynner å bake.
BAKING
Bland alle ingrediensene godt i en stor bolle.
Deigen dekkes til og settes til heving
i romstemperatur i 3-4 timer.
Deigen fordeles til 3 brødformer.
Formene settes inn i en varm ovn etter 5 minutter.
Steketiden er 45 minutter ved 220`C.
| | |